Terug naar Concerten

Louis Vierne, Messe in cis voor koor en twee orgels

Op Zaterdag 20 juni zal om 16 uur in het openingsconcert van 2020 de Messe in cis voor koor en twee orgels uit 1901 van Louis Vierne worden uitgevoerd.

Het projectkoor zal worden geleid door Leo Smeets, het Smitsorgel wordt bespeeld door Henk Verhoef, het koororgel door Bert Augustus.

De Messe solennelle (Missa solemnis) in cis, op.16, is een mis van de Franse componist Louis Vierne. Hij schreef het werk in 1899 voor gemengd koor en twee orgels. Het werd gepubliceerd in 1900 en voor het eerst uitgevoerd in de Saint-Sulpice-kerk in Parijs in 1901. Later creëerden verschillende editors alternatieve versies voor slechts één orgel, omdat niet veel kerken twee orgels hebben.
Vierne zette de Latijnse tekst van de mis in 1899 op muziek, met uitzondering van het credo. Hij plande aanvankelijk een orkestrale mis, maar zijn leraar Charles-Marie Widor, titulair organist in Saint-Sulpice, adviseerde hem over de meer praktische versie voor orgels die gebruikelijk zijn in grotere kerken in Frankrijk. De mis ging in première in Saint-Sulpice in 1901, op het feest van de Onbevlekte Ontvangenis op 8 december. De kerk heeft een groot orgel (grand orgue) van François-Henri Clicquot, dat Aristide Cavaillé-Coll in 1862 heeft uitgebreid. Het koororgel, dat koorzang in het koor van de kerk ondersteunt, werd gebouwd door Cavaillé-Coll in 1858. In de eerste uitvoering speelde Widor het hoofdorgel, terwijl de componist, die al organist was in de kathedraal Notre-Dame de Paris, het koororgel speelde.

 

Onlangs is de mis gezongen in de Dom van Keulen: Pontifikalamt
Download hier de partituur: Messe solennelle, Op. 16
Op Spotify is een prachtige opname beschikbaar: Vierne in Toulouse

 

Hier volgt het repetitieschema in de Martinuskerk:

6 en 13 juni: repetitie van 10 tot 15 uur, er zijn twee pauzes waaronder een lunch.

20 juni: om 12 uur een lunch, waarna een repetitie tussen 12:45 en 14:15 uur;
het concert vangt aan om 16 uur.